Hungarian Modeling Forum

Dobozbontás - Italeri F-86F Sabre, 1/72

  • 0 Válasz
  • 80 Megtekintés
*

gaborka

Dobozbontás - Italeri F-86F Sabre, 1/72
« Válasz #1 Dátum: 2021. Április 30 - 13:08:35 »
Az Italeri egyik idei újdonsága a North American F-86F Sabre. Ez tulajdonképpen az 1986-ban megjelent Fujimi készlet újracsomagolása, új matricával. A Fujimi készlet sokáig a gyártó egyik büszkesége, afféle iparági etalon volt, ami ma is megállja a helyét. Az idők során természetesen többféle dobozolással is kiadták, japán módra. A készletnek van néhány érdekes, makettezőbarát jellemzője:
- külön adja a kabintető csúszó részének keretét: maszkolás megúszva!
- ad burkolólemezeket a be- és kiömlőnyílásra, ha parkoló gépet szeretnénk készíteni (vagy lusták vagyunk a hajtóművet kifesteni)
- a beömlőt az első turbinasorig adja
- a géppuskaburkolatot, amely a gép többi részétől eltérően nem alumíniumból hanem acélból volt, külön adja, így nem kell a natúrfém festésen maszkolni.
- a féklapok mechanizmusa ki van dolgozva, a féklapokat zárva vagy nyitva is elkészíthetjük.
Talán az egyetlen gyenge pontja a készletnek az ülés, kicsit túl egyszerű, bár az eredeti sem túlzottan bonyolult. A felületek nagyon szépen gravírozottak, az illeszkedés ha nem is mindenütt tökéletes, nagyon jó (a beömlő/kabin kombinációjánál vigyázni kell egy kicsit, mert ha nem teljesen jól igazítjuk el, kicsit eltartja a törzsfeleket). Hozzáfűzném, hogy az eredeti Fujimi kiadást egyszer - valamikor gyerekkoromban - már megépítettem. Tudomásom szerint ez a makett az egyetlen ami a késői F-ek (F-40 alszéria) úgynevezett 6-3-as szárnyait korrekten adja (lehet hogy az Academy is?).

A matricákat szokás szerint a Zanchetti gyártja az Italerinek, felületük fényes. Digitális nyomat, így nincs elcsúszás, bár kicsit vastagnak tűnnek. 3, ötvenes évekbeli (Korea utáni), színpompás verziót építhetünk meg. A nagy kék felületen itt-ott nagyon halványan átüt a fehér, de ez szerintem lakkozás után nem fog látszani.  A készlet nálunk kb. 6800 forint, kicsit drágának tűnik ugyan, viszont a közvetlen rivális Academy sem olcsóbb sokkal, az eredeti Fujimi pedig nálunk nehezen beszerezhető.

A fotókért újfent Zolinak (papó) tartozom köszönettel.

c[ ]
Attól hogy paranoiás vagy, még lehet hogy tényleg üldöznek.