Hungarian Modeling Forum

Zsűri! Pontozásos vagy ránézéses!?

• 11 Válaszok
  • 518 Megtekintések
Re:Zsűri! Pontozásos vagy ránézéses!?
« Válasz #12 Dátum: 2022. Június 01 - 08:08:24 »
Részemről abszolút a szolnoki sémát támogatom, a sávos értékelési rendszert. Miért? Egyrészt, itt nem másokkal, hanem magaddal versenyzel, és ez egy szóló hobbi eleve. Másrészt, konkrét visszajelzést kapsz a munkádról, le tudod szűrni, mi sikerült jól, és mi az, ami nem annyira. Szerintem.
Sok mindent szeretek, semmihez sem értek :-)

*

Corel

« Válasz #11 Dátum: 2021. Április 11 - 08:26:07 »
Úgy vélem, az egységes értékelés ettől függetlenül megvalósítható lenne, ha a teljes összefogás nem is.
Bocsánat de ez egy oximoron. Ha nincs összefogás, hogy legyen egységes bármi is? Ki mondja meg mi az egységes? Miért az mondja meg? Miért nem a másik? Maradjunk annyiban, hogy egyenlőre részmegoldások lehetnek - vannak. Egy dolgot azonban ne felejtsünk el. Magyarországon ez az egész dolog nagyon hobbi kategória. Minimális profizmus van csak. És itt most a professzionálist a szó eredeti jelentésében kell értelmezni. Azaz olyan kiemelkedő teljesítmény, munka, amely gazdasági háttérrel rendelkezik. A versenysportoknál lévő nagyon erős gazdasági érdekek teszik lehetővé azt, hogy szigorú, egységes szabályrendszerek szerint menjenek a dolgok. Aki mást mond, az naív. A makettezésben ittohn ilyen az életben nem lesz.  TROLL
" ... tedd vagy ne tedd. De soha se próbáld ... "

*

Vela

« Válasz #10 Dátum: 2021. Április 09 - 17:50:22 »
Úgy vélem, az egységes értékelés ettől függetlenül megvalósítható lenne, ha a teljes összefogás nem is.

*

Corel

« Válasz #9 Dátum: 2021. Április 09 - 10:16:00 »
Már előre is bocsánat a naívságomért. Nem vagyok nagyon otthon a zsűrizésben, nem ismerem a hazai szereplők jelentős részét.  Szeretem, és értékelem a befektetett munkát, kreativitást, igyekszem magam is fejlődni ezen a téren.  Azonban már régóta szerettem volna feltenni a kérdést, - talán ez a megfelelő hely és alkalom - hogy nem lenne-e jó ötlet, az összes, de legalábbis a klubbok nagyrészével megeggyezve kialakítani egy értékelési sémát, legyen az ránézéses vagy pontozásos. Talán a versenyek értékelésbeli különbségek miatti reklamáció is elkerülhető (2020 Miskolc). Személy szerint a ránézésest preferálom, de ebben az esetben a döntés függ a zsüriző egyén szubjektív véleményétől, a már korábban leírtak alapján, még akkor is, ha képes objektíven is megfigyelni.  Én szintén fontosnak tartom a "nem hozzáértő közönség" bevonzását, ennek a fajta művészetnek a népszerűsítését, a kezdők támogatását, segítését.  Továbbra is nagyon örülök, a "górcső alatt" kategóriának. Nem lenne rossz ez más veresnyeken is.

Ugyanakkor egyfajta éves/országos kupa kialakítása, amely azokat a bizonyos étékelés nélküli kiállításokat is megoldhatná, pl. úgy, hogy teszem azt az oszágos kupa versenyen való részvétel kötelező része egy-egy kiállításon való részvétel az adott művel. Csak legyen kiállítás.

Persze nyilván az összefogás megteremtése nem egyszerű, vagy talán inkább lehetetlen feladat?
Azt hiszem, az összefogásból valami jó sűlne ki, és lehet, hogy kishazánk úttörő lenne. Talán a pandémia alatti kényszerszünet, jó alkalom lehet (e-mail-ban, forumon) megpróbálni összehozni, ha van rá reális esély.
Szívesen segítenék is, ha tudok.
Ez lenne az alap, abban az esetben ha;
1; lenne "klub" rendszer (regisztrált, törvényes, bejegyzett, stb.)
2; Ez a klub rendszer tagozódna egy magasabb szervezeti egységbe, népszerű nevén - szövetségbe (bejegyzett, törvényes, stb)
3; Lenne bárki is, aki ezt a nem kis munkát felvállalná, végig vinné, karbantartaná, dolgozna rajta.
4; Lenne bárki, aki ezt a valakit(valakiket) fizetné a befolyó tagdíjakból, stb stb
5; (talán itt már nincs akkora gond) Ha a klubok eltekintenének a vélt vagy valós egymással szembeni fenntartásoktól.

Ha ez még meg is valósulna, akkor is jómagyarszokás szerint, azonnal elindulna a fúrás, stb hogy ki kerüljön a vezetői székekbe ... Szóval jelenleg ez így ebben a formában csak egy nagyon szép vágyálom. :)
De szerintem csak annyi kell, hogy az ember elfogadó legyen. Mindenki, mindenkivel szemben.
" ... tedd vagy ne tedd. De soha se próbáld ... "

*

Vela

« Válasz #8 Dátum: 2021. Április 08 - 20:58:03 »
Már előre is bocsánat a naívságomért. Nem vagyok nagyon otthon a zsűrizésben, nem ismerem a hazai szereplők jelentős részét.  Szeretem, és értékelem a befektetett munkát, kreativitást, igyekszem magam is fejlődni ezen a téren.  Azonban már régóta szerettem volna feltenni a kérdést, - talán ez a megfelelő hely és alkalom - hogy nem lenne-e jó ötlet, az összes, de legalábbis a klubbok nagyrészével megeggyezve kialakítani egy értékelési sémát, legyen az ránézéses vagy pontozásos. Talán a versenyek értékelésbeli különbségek miatti reklamáció is elkerülhető (2020 Miskolc). Személy szerint a ránézésest preferálom, de ebben az esetben a döntés függ a zsüriző egyén szubjektív véleményétől, a már korábban leírtak alapján, még akkor is, ha képes objektíven is megfigyelni.  Én szintén fontosnak tartom a "nem hozzáértő közönség" bevonzását, ennek a fajta művészetnek a népszerűsítését, a kezdők támogatását, segítését.  Továbbra is nagyon örülök, a "górcső alatt" kategóriának. Nem lenne rossz ez más veresnyeken is.

Ugyanakkor egyfajta éves/országos kupa kialakítása, amely azokat a bizonyos étékelés nélküli kiállításokat is megoldhatná, pl. úgy, hogy teszem azt az oszágos kupa versenyen való részvétel kötelező része egy-egy kiállításon való részvétel az adott művel. Csak legyen kiállítás.

Persze nyilván az összefogás megteremtése nem egyszerű, vagy talán inkább lehetetlen feladat?
Azt hiszem, az összefogásból valami jó sűlne ki, és lehet, hogy kishazánk úttörő lenne. Talán a pandémia alatti kényszerszünet, jó alkalom lehet (e-mail-ban, forumon) megpróbálni összehozni, ha van rá reális esély.
Szívesen segítenék is, ha tudok.

« Válasz #7 Dátum: 2021. Április 07 - 18:45:21 »
Szerintem bármely módszer jó, ha a zsűri jó tagokból áll.
És a fordítottja is igaz, ha a tagok összetétele nem jó, mindkét módszerrel hülye eredmény jön ki és időben elnyúlhat.
Azoknál a pontoknál, mint pl motor kihúzzuk a pontozólapot, mert nincs benne, le van zárva, nem értékelhető, de a többi pontszáma felfelé viszi az átlagot, míg a másik esetén pontozható, és ha valami nem megfelelő, mert kompromisszum kellett az átépítéshez, akkor esetleg lefelé viszi az eredményt.
Gabi: örülök, hogy ezt leírtad. Sok éve szintén észrevettem és jeleztem is. Ez egy matematikai baki. Hiszen ha valamit nem csináltam meg, pl. a repcsibe nem tettem pilótát, nem kellett kifestenem, akkor az értékelési szempont kihúzásával pont ugyanaz történik, mintha automatikusan max pontszámot kaptam volna. Aki megfestette egy-két kis hibával, az pedig pontot veszít. Tehát az nyer, aki a legkevesebbet tette meg az ügy érdekében, de azt hibamentesen.
Ezért az a mondás, hogy ne a hibákat keressük, egy szép vezérelv, de a pontozólap igenis hibákat keres és nem pedig a kreativitást értékeli.

*

zsury68

« Válasz #6 Dátum: 2021. Március 16 - 13:40:20 »
Ha már választani kell(ene), akkor a ránézéses módszert támogatom... az nem szorítja szűk keretek közé az értékelést.A másik dolog viszont az, hogy egyszer el kellene jutnunk arra a szintre, hogy ne versenyeket, hanem kiállításokat szervezzünk.A fő célközönség a látogatók...innen lehet utánpótlást, ne adj' isten támogatókat szerezni. Őket kell elsősorban elkápráztatni.
Természetesen a többi makettező véleménye is fontos, meg lehet, és kell beszélni a tapasztalatokat, véleményeket, ötleteket lehet cserélni.De sajnos tapasztalat, hogy ha nincs verseny, csak kiállítás, akkor sokan el sem mennek egy ilyen rendezvényre. Még mindig az érem, oklevél és más csecsebecse gyűjtők határozzák meg a rendezvények irányvonalát.
Persze elismerem mindenkinek szüksége van a sikerre, elismerésre...de nem ennek kellene lenni a fő hangsúlynak.

Valamikor talán eljutunk ide...bár ennek az esélye valahol a Szent Grál megtalálása, és egy idegen civilizációval való kapcsolatfelvétel között van, valahol félúton...
És egyetértek Báthori Gabival, elsősorban jól kellene magunkat érezni egy versenyen...még akkor is, ha nem nyertünk...

*

gaborka

« Válasz #5 Dátum: 2021. Március 16 - 11:14:14 »
Én bármely fajta zsűrizés szűk keresztmetszetének azt tartom, hogy senki sem ért mindenhez, akármilyen profi zsűrit szedsz össze. A másik meg tényleg az, hogy ismerjük a hazai makettversenyeket, lényegében ugyanaz az 50-80 makettező vesz ezeken részt, illetve mindig van pár helyi makettező, akik a közeli versenyre esetleg elmennek, de messzebbre már nem. Namost egy pontozásos értékeléshez össze kell szedni közülük 25-30 embert, akik amúgy beszélgethetnének, börzézhetnének, sörözhetnének (nem a szalámis kenyeret sajnálom a zsűritagoktól:)) ehelyett valójában dolgoznak és utána még mindenféle nemtelen fikázásoknak is kiteszik magukat. Ezek hobbihétvégék, a szabadidőnket fordítjuk rá, a cél hogy mindenki jól érezze magát (ne csak az aki pont nyer).

c[ ]
Attól hogy paranoiás vagy, még lehet hogy tényleg üldöznek.

« Válasz #4 Dátum: 2021. Március 14 - 14:33:24 »
Részemről is a ránézéses!Mivel mindkét típust zsűriztem hosszú éveken át sok versenyen, ezért kicsit bővebben is kifejtem, hogy miért.Az esetek nagy részében a pontozásos zsűrizés is ránézéssel kezdődik, vagyis kiválasztottunk 6-10 munkát a felhozatalból, amelyek értékelésre kerültek. Tehát eleve ránézéssel lett értékelve minden, a kategóriában induló makett! A pontozás akkor lenne teljesen korrekt, ha a kategóriában induló minden makett le lenne pontozva, mert akkor lenne mind egyértelműen, és egyformán összehasonlítva egymással. Na de azt tudjuk, hogy erre se idő, se megfelelő számú zsűri nem lenne, elég halott dolog (és igen fárasztó is). Ezért született ez a hibrid dolog, ami jó vagy rossz, döntse el mindenki. A másik problémám nekem mindig az volt a pontozólappal, hogy egy nagyon sablonos, és keretek közé szorító értékelést tesz lehetővé. Számomra nagyon fontos tényező a kreativitás a makettezésben, én mindig nagyra értékeltem, ha valaki bele mert nyúlni a dobozba, merte átépíteni, megvalósítani a saját elképzelését, gondolatát. Na, ennek az értékelésében nem volt partner a pontozólap, sőt inkább büntette. Abban a pillanatban, hogy valaki kinyit valamit, átépít, nagyban megnehezíti a saját életét, egy csomó hibázási lehetőséget tesz bele, és ritkán lesz olyan, mint egy gyári kivitel. Konkrét példával élve, autó esetén. Van két Tamiya autó, mindkettő ugyanaz a típus. Az egyiken hozzányúl a versenyző a futóműhöz, kinyitja a motorteret, épít bele motort, bekábelezi, kinyitja az ajtót, tesz rá spoilert, stb. A dobozos esetén van egy korrektül összerakott autó, szép festéssel, simán dobozból. Azoknál a pontoknál, mint pl motor kihúzzuk a pontozólapot, mert nincs benne, le van zárva, nem értékelhető, de a többi pontszáma felfelé viszi az átlagot, míg a másik esetén pontozható, és ha valami nem megfelelő, mert kompromisszum kellett az átépítéshez, akkor esetleg lefelé viszi az eredményt. Tehát adott két építés, az egyikben nagyságrenddel több munka, kreativitás van, mégsem tudom megfelelően ezt értékelni, mert a pontozólap nem ad rá lehetőséget. De ugyanez vonatkozik arra is, ha van alatta egy kis alap pl. Szóval nekem két tényező miatt szimpatikusabb a ránézéses. Az egyik, hogy jobban engedi díjazni a munkát, az ötletet, megvalósítást, a másik pedig az idő tényező.
És van még egy nagyon fontos tényező bármelyik módszerben, és az pedig maga a zsűritag. Nem mindenki alkalmas erre, attól, hogy szépen épít, nagy a tudása a témában, nem biztos, hogy zsűrizni is alkalmas. Szerintem aki jó zsűritag, az szemrevételezéssel is tud objektív lenni, és megfelelő sorrendet felállítani, nem kell neki hozzá szamárvezető, mert pontosan látja, hogy mi az érték, a pozitívum a lerakott munkákban, és mi a probléma.Néhány szó arról is, hogy van ahol van több helyezett, és van ahol csak simán 1-2-3. Számomra egyértelmű, hogy az utóbbi a jó, mert ha már verseny, akkor legyen verseny egy-egy 1-2-3. helyezéssel, ahogy az bármilyen versenyen is van az esetek 99 százalékában. Az, hogy utána 4-5-6 helyezés van kiadva, vagy elismerő oklevél, plecsni, akármi már részletkérdés, és szerintem mindegy is.
Zsolti már írta, hogy nagyon nehéz a zsűrit összeszedni, és ez egy valós probléma, én is éveken át szembesültem vele. Ebben nagyon sok tényező lehet, de egyrészt az időtényezőtől az utólagos hőbörgésekig bezárólag sok olyan dolog, ami miatt egyre kevesebben vállalják, pedig nagyon fontos lenne a megfelelően felkészült, és elismert zsűritagok megléte. Reméljük eljön az idő egyszer, amikor ez is megoldódik.  :)   

*

Donzsooo

« Válasz #3 Dátum: 2021. Március 14 - 10:46:08 »
Azt azért tegyük hozzá, hogy rendezőként nem egyszerű összeszedni a zsűrit!
Legtöbben nem szívesen vállalják, főleg a pontozásnál!

Miskolcon igyekszünk, minnél kevesebb embert lekötni a zsűrizéssel!
Ezért maradtunk a szemrevételezésnél, gyorsabb!

« Válasz #2 Dátum: 2021. Március 14 - 10:29:12 »
Ránézéses! Megfelelő emberek akik tudják mit kell nézni.Fel kell állítani egy sorrendet 1-2-3 díjazott és 4-5-6 tetszett vagy ilyesmi ,oklevél, vagy a versenytől függően ,hogy hogyan akarnak díjazni.

*

Donzsooo

Zsűri! Pontozásos vagy ránézéses!?
« Válasz #1 Dátum: 2021. Március 14 - 09:49:12 »
TUDOM!

Aknamezőre léptem a téma kapcsán!!

De beszéljünk róla!!
Rengeteg helyen felmerült mostanában, pl: DuMakett, FB-n stb