Hungarian Modeling Forum

Maszkolás-festés

  • 12 Válaszok
  • 655 Megtekintések
Re:Maszkolás-festés
« Válasz #13 Dátum: 2022. Január 31 - 18:50:15 »
Kedves Richard,

Köszönöm a tanácsokat, hasznosak. Így áll a helyzet:)

Re:Maszkolás-festés
« Válasz #12 Dátum: 2022. Január 31 - 08:32:29 »
Jóféle Focke Wulf, a kedvencem :)
Hát ez valamiféle alapozó lenne? Tippem szerint túl sokat fújtál rá egyszerre, nem volt ideje megkötni, megszáradni, és a még több és még több fújással csak tocsog a festék, megfolyik.
Vékony rétegekben célszerű felvinni az alapozót (de a festéket is). Ehhez kell a megfelelő hígítás és a pisztollyal kisebb szórásképpel festeni.
Az első vékony réteget mondjuk elkezdem a bal szárny csúcsánál. Ez még alig takar. Megyek arrébb a centroplán felé, jöhet a törzs, a másik szárny. Mire az első vékony réteggel így végigértem, a kiindulási ponton (pl. bal szárny csúcsa), már száraznak kell lennie a festéknek.
Ekkor jöhet a második réteg, amit szintén vékonyan fújok, szintén a kiindulási ponttól kezdem el és haladok végig. A festék hígításától függően 2-3-4-5 réteg is kellhet a teljes fedéshez.
Ha valahol mégis elrontanád, mert megfolyik, túl sok lett, vagy bármely okból egyenetlen, érdesebb lett a felület, akkor azt a réteget még befejezed, de ott megállsz. Megvárod, míg tökéletesen meg nem szárad (24 óra javasolt) és finom csiszolóvászonnal, micromesh-hel megpolírozod, puha ecsettel lesöprögeted a festékszemcséket és lehet folytatni a festést.
Türelem és gyakorlás kell, ki kell ismerned az adott festéket, a hígítási arányt, az airbrusht, milyen nyomáson érdemes fújni. és akkor még nem is beszéltem a térbeli felület lekövetéséről. Repülő esetén jellegzetes probléma a szárnytő, illetve a vezérsíkok közti "sarkok".

Re:Maszkolás-festés
« Válasz #11 Dátum: 2022. Január 30 - 16:53:46 »
Sziasztok,

Szerintetek ez mitől van?

Re:Maszkolás-festés
« Válasz #10 Dátum: 2022. Január 28 - 14:18:36 »
Jók a valleyo-k is, csak ajánlatos azok alá saját alapozó!

Ezen szerintem az nem segít, ha a fehér Vallejo alá alapozott volna, hiszen az megmaradt a felületen és a Tamiya feketét hozta le. A problémát szerintem az okozta, hogy két nagyon különböző festéket használt egymáson. Valószínűleg a Tamiya szintetikus festék nem jól köt a Vallejo vizes bázison.
A megoldás többféle lehet. Pl. csak Tamiya szintetikus használata, mivel az borzalmas erős kötést ad. Ilyen fekete-fehér csíkoknál, pláne inváziós csíkoknál a magam részéről nem kockáztatnék Vallejoval, de nem állítom, hogy azzal ne lehetne hibátlanul megcsinálni.

Re:Maszkolás-festés
« Válasz #9 Dátum: 2022. Január 28 - 00:45:05 »
Kedves Donzsoo,

Akkor megnyugodtam, vettem alapozót is hozzá. Most kicsit kísérletezem egy fw-n, meglátom, hogy sikerül, viszont azt olvastam, hogy a Vallejo-ra a rétegeket lehet vinni egymás után közvetlenül, mert hamar szárad. Ez igaz?

Köszönöm!

T.

*

Donzsooo

Re:Maszkolás-festés
« Válasz #8 Dátum: 2022. Január 28 - 00:07:53 »
Szia!

Nem kell kidobni! Isten ments!!
Jók a valleyo-k is, csak ajánlatos azok alá saját alapozó!

Maszkoló szallagot én még a tamiya-t is először a nadrágomra szoktam felragasztani, igen! :)  így veszít egy kicsit a ragasztóból,
de még mindig tapad a maszkolandó felületre!

Re:Maszkolás-festés
« Válasz #7 Dátum: 2022. Január 27 - 16:51:18 »
Kedves Richard,

Nagyon köszönöm. Bár egy kicsit elkeseredtem most, mert bevásároltam jó nagy mennyiségű Vallejo festéket, mindenhol azt olvastam és hallottam, hogy nagyon jó minőségű. Nem mellesleg nem lesz a lakás higítószagú. Akkor azokat dobhatom ki?
Szalagokból, csak Tamiya van, nem használok mást.

T.

Re:Maszkolás-festés
« Válasz #6 Dátum: 2022. Január 27 - 13:23:44 »
Akkor itt a megfejtés. Nem a Tamiya szintetikussal van baj, az ugyanis marha erős és jól tapad sima műanyaghoz is és alapozóhoz is.
A fehér Vallejo viszont nem egy erős tapadású festék, pláne akkor, ha kicsit zsíros volt a felület, ehhez elég a tenyéren, ujjakon lévő természetes izzadtság is.
A megoldási javaslatom: a festék visszamosása, szükség szerint a felület finom polírozása (2400 / 4000 vászonnal).
Esetleg cérnakesztyű, gumikesztyű vagy gumiujj is javasolható a festés előtt abban az esetben, ha erősen verejtékezik a kezed.
Előbb a fehéret fújd fel, de ne Vallejoval, egyáltalán semmiféle vizes festékkel, hanem szintetikussal. Gunze Mr. Hobby (a büdös sötétkék címkés), Mr. Paint, Tamiya Lacquer Paint - ezek mind jó példák, atomerősek, nem szakítja fel a maszkolószalag. Teljes száradás (24 óra) után mehet a fekete is. Maszkolószalagnak pedig direkt erre a célra fejlesztett sárga Tamiya, Gunze vagy ezekkel ekvivalens maszkolót javaslok, semmiképpen nem az olcsó barkácsboltosak.

Re:Maszkolás-festés
« Válasz #5 Dátum: 2022. Január 27 - 13:10:43 »
Szia Richárd,

A fekete jött le ami tamiya szintetikus festék. A fehér Vallejo akril festék. A sorrend pedig fehér azután fekete.

Köszönöm!

T.

Re:Maszkolás-festés
« Válasz #4 Dátum: 2022. Január 27 - 11:41:35 »
Csak a pontosítás végett kérdem, hogy akkor nem a Tamiya szintetikus festéket kapta le a szalag, hanem a fekete Vallejo Airt?
Milyen sorrendben festetted, mi van az alsó rétegen és mi van felül?

Re:Maszkolás-festés
« Válasz #3 Dátum: 2022. Január 26 - 12:00:26 »
Szia,

Köszönöm a választ. Festék az mr.hobby a fekete a fehér vallejo air.

Re:Maszkolás-festés
« Válasz #2 Dátum: 2022. Január 26 - 08:56:55 »
Szia Tibor!

Melyik festék az? Fotón megmutatnád a festéket és a letépett részt?

Maszkolás-festés
« Válasz #1 Dátum: 2022. Január 20 - 21:20:10 »
Kedves Mindenki,

Szeretném megkérdezni, hogy mi az amit rosszul csinálok? Pisztollyal festek, Tamiya szintetikus festékkel. A maszkoló szalag állandóan leszedi a festéket a műanyagról. Mit kellene máshogyan csinálni?

Köszönöm!

Tibor